Espanja – Turvallista autoilua ulkomailla

Autoilu on yksi mahtavimpia ja monipuolisimpia tapoja tutustua uuteen maahan. Autoillessa näkee paljon, itse asiassa paljon enemmän kuin millään muulla kulkuneuvolla liikkuessa. Autoilu on joustavaa, omien aikatauluja kunnioittavaa ja mukavaa puuhaa. Ja ne maisemat! Autoillessa voit pysähtyä ihailemaan ympärillä pyörivää maailmaa juuri silloin kun sinulle parhaiten sopii. Kysymys kuuluukin; kuinka autoilla turvallisesti ulkomailla?

Autolla Lanzarotella

Vaikka Kanariansaarien Lanzarotella on paljon nähtävää ja koettavaa, saari itsessään ei ole kovin suuri. Ajokokemusta Lanzarotella voitaisiinkin verrata ajokokemukseen Suomen pääkaupunkiseudulla. Melko hurjaa, eikö?

Lähtökohtaisesti Lanzaroten tiet ovat hyväkuntoisia ja liikenne rauhallista. Liikennejärjestelyt on tehty selkeiksi, joten ne tuskin tuottavat ongelmaa vähemmän ajaneellekaan kuskille. Autoilu Lanzarotella on ennen kaikkea kokemus… höystettynä upeilla maisemilla! Koska Kanariansaaret on tuliperäistä maaperää, myös maisemat ovat saaneet karuudesta osansa. Kun mukaan lisätään vielä hellyttäviä kyliä ja tulivuoren aiheuttamat korkeuserot, täydellinen ajokokemus on taattu. Kanariansaaret on tehty todellisia roadtrippaajia varten!

Kun auto on vuokrattu, on syytä suunnitella ajoreittiä hieman etukäteen. Mitä juuri sinä haluat nähdä ja kokea matkallasi? Saari itsessään on luontonsa puolesta monipuolinen: Lanzaroten eteläpuolella sijaitsee Los Hervideroksen laavakalliot, lounaisosassa Timanfayan kansallispuisto laavakivilohkareineen. Saaren pohjoispuolella puolestaan on mahdollista tarkkailla naapurisaari La Graciosaa Del Rion näköalapaikalta tai vierailla laavakiviluolassa. Lanzaroten korkein huippu on Peñas del Chachella, joka sijaitsee 670 metrin korkeudessa. Tietenkin Lanzarotella on myös pääkaupunkinsa, Arrecife, joka tarjoaa ostosmahdollisuuksia ja paikallista elämää. Kuten muissakin kaupungeissa, myös Arreficessa autopaikkoja on saatavilla vain rajoitetusti.

Ja mitä autonvuokraus Lanzarotella sitten oikein maksaa? Useimmiten auton saa käyttöönsä päiväksi noin 50 eurolla. Autonvuokrauksen alaikäraja on 21 vuotta. Auto palautetaan aina sillä määrällä bensaa kuin se on luovutettukin.

Auton tankkaaminen ulkomailla

Autonvuokrauksesta puhuttaessa on hyvä viettää pieni hetki myös auton tankkauksen parissa. Pääosin autontankkaus onnistuu ulkomailla samoin kuin kotimaassakin. Tankin saa useimmiten täyteen sanomalla ”full”. Toki asiaa helpottaa, jos osaat valmiiksi lukusanat paikallisella kielellä. Tällöin voit pyytää tankkiin juuri sen verran polttoainetta kuin tarvitset.

Joissakin maissa tankkaajille on tapana jättää tippiä, toisinaan palvelusta veloitetaan kokonaan erikseen itse bensan lisäksi. Erityisesti Etelä-Euroopan lämpimissä maissa suurin osa huoltoasemista on palveluasemia. Tämä koskee myös esimerkiksi Espanjaa. Parhaimmillaan sinun ei tarvitse nousta senttiäkään autostasi, vaan henkilökunta huolehtii tankkaamisen ja rahastuksen puolestasi.

Polttoainemittaria ei kannata koskaan kuluttaa täysin loppuun, vaan huolehtia tankkauksesta jo hyvissä ajoin. Näin vältyt ikävimmiltä yllätyksiltä. Jo mittarin välähtäessä puoli välin ohi, on hyvä vähintään alkaa suunnitella missä ja milloin tankkia voisi täyttää.

Eurooppalainen sairaanhoitokortti

Jos olet sairasvakuutettu Suomessa tai Suomi vastaa hoitosi kustannuksista, olet oikeutettu eurooppalaiseen sairaanhoitokorttiin (European Health Insurance Card, EHIC). Kortti on ilmainen ja sen voi hankkia joko verkosta tai kävelemällä lähimpään Kela-toimistoon.

Eurooppalainen sairaanhoitokortti tuo turvaa matkatessasi Euroopassa. Sen myötä sinun tulisi saada lääketieteellisesti välttämätöntä sairaanhoitoa oleskellessasi tilapäisesti toisessa EU- tai Eta-maassa tai Sveitsissä. Lääketieteellisesti välttämättömällä hoidolla tarkoitetaan sellaista hoitoa, joka ei voi odottaa kotiinpaluutasi. Hoitoon pääse myös, mikäli kyseessä on raskauteen liittyvä hoito, synnytys tai pitkäaikainen sairaus. Eurooppalainen sairaanhoitokortti käy EU- ja Eta-maiden sekä Sveitsin julkisessa terveydenhuollossa, sairausvakuutussopimuksen tehneiden yksityisten lääkäreiden vastaanotoilla ja sopimuksen tehneissä sairaaloissa.

Tiivistettynä eurooppalainen sairaanhoitokortti toimii siis näin: näyttäessäsi sairaanhoitokorttia edellä mainituissa paikoissa, olet oikeutettu saamaan hoitoa samaan hintaan kuin maassa asuvat henkilöt. Tällöin maksat normaaliin tapaan paikallisen omavastuun itse ja hoitoa antanut taho laskuttaa loput myöhemmin Kelalta. Kela maksaa kustannukset valtion varoista.

Lue myös: Miksei  eurooppalainen sairaanhoitokortti riitä?